Vloerverwarming: Is het iets voor jou?

De juiste vloerverwarming kiezen

Je kunt vloerverwarming wellicht ook kennen als stralingsverwarming, maar het komt op hetzelfde neer. Het is een populaire en moderne manier of je huis te verwarming, zoals de naam al zegt, door de vloer heen. Het wordt dan ook vaak in nieuwbouwwoningen geplaatst en het geeft comfort, straalt netheid en een praktisch design uit. Geen gedoe meer met radiatoren, want alles zit onder de vloer verstopt. Zijn het de kosten wel waard? Dat vraag je je misschien af. Het kan het zeker eens waard zijn om je te verdiepen in de voor- en nadelen en kom er op die manier achter of het bij jou en jouw huis past of dat je liever bij de oude, vertrouwde manier van verwarmen blijft. 

Wat zijn de voordelen?

Het gebruiken van vloerverwarming is allereerst een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Je kunt zowel een systeem gebaseerd op elektriciteit als op water laten installeren. Zo zorgt een warmwatersysteem voor het verwarmen van buizen onder de vloer waardoor warmte gegenereerd wordt en verwarmt zo effectief de ruimte. Het elektrische systeem verwarmt bedrading onder de vloer waardoor warmte wordt gegenereerd. Dit kost minder energie dan traditionele radiatoren die moeten worden verwarmd tot een extreem hoge temperatuur van wel 70 graden celcius, terwijl vloerverwarming slechts tot 29 graden verwarmd hoeft te worden. Jouw cv-ketel hoeft dus niet zo’n hoge temperatuur te leveren. Vloerverwarming levert daardoor een besparing op van wel 15 tot 20% op verwarmingskosten. Dit kan dus een mooie manier zijn om geld te besparen. Houd wel rekening met installatiekosten voorafgaand.

De voordelen van vloerverwarming

Makkelijk in gebruik

Daarnaast is vloerverwarming makkelijk in gebruik. Is de vloerverwarming eenmaal aangelegd? Dan is er vrijwel geen onderhoud meer nodig door jouzelf. Je kunt met een moderne Smart WiFi thermostaat de temperatuur regelen en je kunt deze temperatuur ook programmeren zodat er weinig werk overblijft. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat er ‘s nachts niet verwarmd hoeft te worden en dat je overdag een bepaalde temperatuur wil in de ruimtes. Zo wordt er effectief gebruik gemaakt van de opwarming van je huis. 

Vrije ruimte

Ook kun je dankzij vloerverwarming meer meubels kwijt en heb je geen gedoe met radiatoren die in de weg zitten. Je kunt dus allerlei extra ruimte benutten met leukere en mooiere spullen. Begin maar vast met fantaseren, want ook jij kunt vloerverwarming laten plaatsen en daarna je ruimtes mooi inrichten zonder rekening te hoeven houden met radiatoren aan de muur. Vloerverwarming is namelijk geschikt voor alle typen vloeren. Heb je een houten of betonnen vloer? Het maakt niet uit. Je bent volledig vrij om te kiezen wat voor type vloer je wil als je voor een nieuwbouwwoning gaat. Vloerverwarming is geschikt om in elk huis te plaatsen en gaat dus uitstekend samen met zowel laminaat als tapijt en alle andere typen vloeren.

Waarom een vloerverwarming beter is dan een normale

Veilig

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het niet veilig zou zijn. Je stoot je in ieder geval niet meer aan de randen van je radiatoren, want daar heb je geen last meer van. Ook hoef je je dus geen zorgen te maken als je kinderen in huis hebt dat zij zich daaraan kunnen bezeren. Daarnaast is vloerverwarming goed voor de luchtkwaliteit in je woning. Het blijft fris en zuurstofrijk en doordat lucht niet meer rond gecirculeerd wordt, worden je spulletjes minder snel stoffig. 

Wat zijn de nadelen?

Het kan echter wel een prijzig zijn om vloerverwarming te laten plaatsen. De installatiekosten kunnen wel een hoog oplopen tot prijzen tussen de 87 en 120 per vierkante meter. Het verschilt echter per type vloerverwarming en het maakt dus ook nog verschil hoeveel oppervlakte er verwarmd moet worden. Je zult de verwarming ook moeten laten plaatsen door een professionele elektricien. Hier zitten ook nog uur kosten aan verbonden waar je rekening mee zult moeten houden. Denk er dus even twee keer over na wanneer je besluit vloerverwarming te willen laten plaatsen. 

Nadelen van een vloerverwarming

Tijd voor installeren

Het heeft daarna ook tijd nodig om vloerverwarming te laten plaatsen. Er wordt namelijk eerst een mengsel aangebracht op de vloer dat volledig moet drogen. Dit kan twee dagen duren. Dit gaat om een elektrisch systeem, want een warmwatersysteem kan zelfs een week duren om te worden geplaatst. 

Een hogere vloer

Denk er ook over na dat je vloer iets hoger komt te liggen, omdat er een systeem onder wordt geplaatst. Ook de isolatieplaten moeten worden geplaatst zodat warmte omhoog wordt getrokken in plaats van dat het onder de grond verdwijnt. 

Wil je voor vloerverwarming gaan?

Er zijn dus een hoop dingen om rekening mee te houden. Zijn de hoge kosten en lange installatietijd het waard om te genieten van een efficiënt verwarmingssysteem? De keuze is volledig aan jezelf. Er zijn veel voordelen, maar er zijn ook altijd nadelen verbonden. Weeg deze voor jezelf af en beslis zelf of je dit het waard vindt. 

Kiezen voor vloerverwarming

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *