Verschillende tegelpatronen  

Verschillende tegelpatronen  

Tegels zijn een flexibele en decoratieve manier om een kamer kleur en sfeer te geven. Tegels kunnen in elke ruimte ingezet worden als bijvoorbeeld vloer, maar ook op de wand. Dit wordt echt niet alleen beperkt tot de keuken en de badkamer! Tegels leggen kun je in veel verschillende patronen doen, waardoor er veel meer mogelijk is dan je vooraf zou verwachten.  

De mogelijkheden van tegels 

Vaak worden tegels gebruikt in de badkamer of keuken. Dit wordt voornamelijk gekozen omdat ze makkelijk schoon te maken zijn en goed tegen vocht kunnen. Toch zien we steeds vaker dat tegels ook in andere ruimtes toegepast worden. Je kunt veel kanten op met tegels en er zijn veel kleuren, vormen en formaten die mogelijk zijn. Daarnaast zal ook het legpatroon van de tegel bepalend kunnen zijn voor de sfeer in een woonruimte.  

Verschillende tegelpatronen  

Tegelplan opstellen 

Wanneer je een tegelplan gaat opstellen moet je niet alleen rekening houden met de praktische dingen zoals welke tegellijm je nodig hebt en hoeveel tegels je moet kopen. Ook de manier van leggen en het patroon moet in het tegelplan opgenomen worden. Plan vooraf nauwkeurig de grootte van de tegels en hoe deze in de ruimte gelegd moeten worden. Dit kan rechthoekig of diagonaal. Op deze manier kun je ook onnodige verspilling voorkomen. Je kunt hierbij rekening houden met verschillende wensen. Zo zullen grote tegels ruimtelijker lijken, terwijl een kleine kamer weer optisch groter kan lijken door kleine tegels. Door in een grote ruimte te kiezen voor een interessant legpatroon, zal de ruimte meer diepte krijgen. Op deze manier kun je met de juiste soort en formaat tegel veel veranderen aan een ruimte.  

Verschillende tegelpatronen  

De tegels uitlijnen 

Als je hebt besloten wat voor soort tegels je kiest en wat het legpatroon wordt, is het tijd om de tegels te gaan uitlijnen. Bepaalde legpatronen kunnen nogal een uitdaging zijn en hebben dan ook zeker planning, precisie en geduld nodig om een succes te worden. Bij rechthoekig leggen van tegels moet je zorgen dat de eerste rij tegels langs een koord uitgelijnd wordt. Dit koord begint in het midden van de ruimte die parallel aan de zijwanden is gespannen. Zo weet je zeker dat je het juiste beginpunt hebt en dat alles symmetrisch gelegd wordt. Houdt hierbij ongeveer rekening met 5% snijverlies bij het aanschaffen van de tegels. Bij diagonaal leggen van tegels moet je eerst de eerst de lengte- en dwarsrichtingsassen van de ruimte bepalen. Daartussen markeer je de 45-graden-hoek. Langs deze markering worden je tegels parallel in de lengte- en dwarsrichtingsassen gelegd. Bij diagonaal tegels leggen heb je iets meer snijverlies om rekening mee te houden, namelijk zo’n 10%. 

Verschillende legverbanden 

Niet elke soort tegel is geschikt voor elk legverband of patroon. Hierbij speelt het formaat van de tegel een belangrijke rol. Als je verschillende formaten met elkaar wilt combineren, kun je het beste het legpatroon van de fabrikant aanhouden. Zoek vooraf dus altijd goed uit wat er mogelijk is en wat voor soort en welk formaat tegel je het beste kunt kiezen voor het gewenste legverband.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *