Houten vloer kopen? Wat zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van houtsoorten en stijl? 

Houten vloer kopen? Wat zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van houtsoorten en stijl? 

Een houten vloer is altijd een goede keuze. Ga je zelf voor deze doe het zelf klus, of laat je hem leggen? Maar welke vloer kies je precies? Er is veel keuze. Zowel qua houtsoorten als qua stijlen. In dit artikel ontdek je de meest geliefde opties. 

Welke stijlen houten vloeren kan je kiezen? 

Houten vloeren zijn er in verschillende stijlen. Van klassiek tot strak en modern. 

Klassieke houten vloer 

Dit is de meest tijdloze optie. Een standaard parketvloer met houten planken met een natuurlijke tekening. De uitstraling is warm en elegant. Past perfect bij een klassiek interieur, maar ook bij andere stijlen. 

Houten vloer kopen? Wat zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van houtsoorten en stijl?

Visgraatvloer of Hongaarse punt 

Erg populair geworden de laatste tijd zijn de visgraatvloer en de Hongaarse punt. Hierbij worden de planken van je houten vloer in een punt gelegd. Bij visgraat is de hoek 90 graden. Bij een Hongaarse punt is dat 45 of 60 graden. 

Landelijke houten vloer 

Bij een houten vloer in landelijke stijl wordt de natuurlijke look zoveel mogelijk behouden. Dus een duidelijke houttekening en noesten. De vloer heeft daardoor een robuuste uitstraling met veel karakter. Geschikt voor liefhebbers van stoere of landelijke interieurs. 

Scandinavische houten vloer 

De Scandinavische woonstijl wordt gekenmerkt door lichte kleuren en rust. Dat zie je ook terug bij de vloeren. Als je voor een houten vloer in Scandinavische stijl gaat, betekent dat een lichte kleur, echt richting wit, en een houtsoort met een rustige tekening. 

Welke houtsoorten kan je kiezen voor je houten vloer? 

Qua houtsoorten heb je volop keuze. Welk hout je kiest is niet alleen bepalend voor de looks van je vloer, maar ook voor de eigenschappen. Het is bijvoorbeeld bepalend voor de duurzaamheid, het benodigde onderhoud en de prijs. 

• Eiken is altijd goed. Klassiek, duurzaam en te krijgen in verschillende tinten en afwerkingen. 

• Wil je een lichte houten vloer met een rustige uitstraling? Dan is essenhout een goede keuze. 

• Beukenhout is een goede keuze als je een vloer wilt met een mooie balans van rust en warmte. 

• Wil je juist een warmte houtsoort? Ga dan voor kersenhout. Daar zit een flinke vleug rood in. 

• Wil je dat je vloer wel wat kan hebben? Dan is teak een aanrader. Dit hout staat bekend om zijn weerstand tegen vocht en slijtage. 

Extra tips voor het kiezen van je houten vloer 

1. Neem de tijd om op een rij te zetten welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. 

2. Houd rekening met de ruimte waarin de vloer geplaatst wordt en je levensstijl. Als je een druk gezin hebt, is het erg belangrijk dat je vloer slijtvast is. 

3. Ga voor een vloer die geen modegril is. Een houten vloer is immers een flinke investering dus je wilt er jaren mee vooruit kunnen. 

4. Onderschat het plaatsen van een houten vloer niet. Een ervaren klusjesman inhuren is een aanrader. Wil je het als doe het zelf klus aanpakken? Zorg dan dat je jezelf goed inleest en voorbereid. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *